Over Talamini

talamini zutphen

Historie van Talamini Zutphen

Hey ijsliefhebber! Heb je ooit gehoord van Talamini Zutphen? Hier maken we écht ambachtelijk Italiaans ijs met een lange traditie. Het begon allemaal in een oud bergdorpje genaamd Vodo di Cadore in de Italiaanse Dolomieten. Dit slaperige bergdorpje is de bakermat van het Italiaanse ijs, waar het geheim van het maken van écht Italiaans ijs van generatie op generatie is doorgegeven. In de 19e eeuw verlieten veel families dit dorpje en namen hun geheime ijsrecepten mee naar het noorden van Europa om hun ijs te verkopen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog keerden ze terug naar Italië en later vertrokken ze ook naar Nederland. Veel families uit dit dorpje droegen de naam Talamini, waardoor er in Nederland diverse ijssalons met de Talamini naam ontstonden. Wij zijn er één van! Maar elke Talamini ijssalon heeft zijn eigen geschiedenis en staat volledig los van elkaar. Kom eens langs bij Talamini Zutphen en geniet van het beste Italiaanse ijs dat je ooit zult proeven!

In 1928 streken Giovanni en Elia Talamini neer in Zutphen. Ze begonnen met het maken van ijs in een klein pand aan de Lieveheersteeg en verkochten het met fietskarretjes aan de mensen. Het ijs van Talamini was zo lekker dat het snel populair werd en in 1938 kochten ze hun eerste pand om vanuit te verkopen. In 1940 kochten ze een nog groter pand aan de Houtmarkt 50, maar toen brak de oorlog uit en grondstoffen waren moeilijk te krijgen. Maar de Talamini’s wilden dat iedereen kon blijven genieten van hun ijs, dus deden ze er alles aan om toch regelmatig ijs aan de Zutphenaren te kunnen verkopen. Na de oorlog ging het weer goed en vanaf 1954 runden ze de ijssalon samen met hun zoon en dochter. In 1961 overleed Giovanni en nam zoon Tito, samen met zijn zus, de zaak over. In 1972 verhuisde de ijssalon naar Houtmarkt 44, de huidige locatie van Talamini Zutphen. Na het overlijden van Tito in 1993 zetten zijn zus en vrouw het bedrijf voort en verkochten het in 1999 aan Bas Vegelin. Hij had dezelfde passie voor ijs maken en liefde voor Italië als de Talamini’s. Zo durfden ze hun kostbare familietraditie door te geven en keerden ze zelf terug naar hun geliefde bergdorpje Vodo di Cadore, waar het allemaal begon.

historie foto2 - Talamini Zutphen

Iedereen moet van lekker ijs kunnen genieten!

Talamini Zutphen is dé plek voor ijsliefhebbers die houden van de beste smaken. Het Italiaanse ijs wordt bereid met het geheime ambachtelijke recept en dagelijks vers gemaakt met alleen de beste ingrediënten. Het fruitijs wordt zonder kleur-, geur- of smaakstoffen bereid, waardoor het puur natuur is en u de intense smaak van vers fruit proeft. Het vruchtenijs wordt ‘sorbetto’ genoemd en is vetarm, waardoor het een verantwoord tussendoortje is.

Bij Talamini Zutphen staat niet alleen de smaak van het ijs centraal, maar ook het creëren van een ijsbeleving voor iedereen, ongeacht allergieën of dieetrestricties. Daarom bieden ze ijs zonder suiker aan, maar met fructose, zodat diabetici er ook van kunnen genieten. Daarnaast is al het fruitijs lactose- en glutenvrij en zijn er suikervrije varianten van het mango- en aardbeienijs. Mensen met notenallergieën hoeven zich geen zorgen te maken, want Talamini Zutphen houdt rekening met hun dieetrestricties en biedt notenvrije opties aan.

Talamini 15 scaled - Talamini Zutphen
Talamini 23 scaled - Talamini Zutphen

Geniet van ambachtelijk bereid ijs in verschillende smaken, ook voor mensen met allergieën of dieetrestricties

Bij Talamini Zutphen willen we dat iedereen kan genieten van ons heerlijke Italiaanse ijs, ongeacht eventuele allergieën. Laat het ons daarom gerust weten als u ergens allergisch voor bent, dan houden we daar uiteraard rekening mee!

Lactose/melk: Goed nieuws voor lactose-intolerante mensen, al ons fruitijs is namelijk op waterbasis en dus lactose- én glutenvrij.

Suiker: Als u geen suiker mag of wilt eten, hebben we suikervrije varianten van onze mango- en aardbeienijs. Houd er wel rekening mee dat onze andere ijssmaken, hoorntjes en slagroom wel suiker bevatten.

Gluten: Bij Talamini Zutphen hoeft u zich geen zorgen te maken over gluten. Al onze sorbetto’s (fruitijs) zijn namelijk glutenvrij!

Noten: Als u een notenallergie heeft, raden we u af om het hazelnoot-, pistache- of pralinone-ijs te nemen. Let ook op de garnering van onze ijscoupes, deze kunnen sporen van noten bevatten. Gelukkig kunt u wel genieten van onze sorbetto’s (fruitijs), dus kom gerust langs en proef onze heerlijke smaken!